انتخاب نام دامنه مناسب برای سایت، اولین قدم پیروزی در دنیای وب!
اگر میخواهید فعالیت شما در اینترنت به خوبی انجام شود و به موفقیت برسید، اولین کاری که لازم است انجام دهید، انتخاب دامنه مناسب برای سایت میباشد. به عبارتی دیگر، میتوان گفت خشت اول برای ساختن یک سایت جدید، انتخاب دامنه مناسب است. اگر این مرحله را به خوبی بگذرانید، میتوانید مطمئن باشید، سایت شما به خوبی رشد خواهد کرد و به جایگاه خوبی در گوگل خواهد رسید.

برای انتخاب دامنه مناسب، اول شما را با مفهموم دامنه آشنا میکنیم:
دامنه در لغت به معنی گستره میباشد و نام اختصاصی است که هر سایت برای تمایز و در دسترس بودن نسبت به سایر وبسایتها، به خود میگیرد مانند Google.com. هر کسبوکاری برای طراحی وبسایت خود به یک نام دامنه نیاز دارد. هر دامنه از یک یا چند قسمت تشکیل شده است که با نقطه (دات) از هم جدا شدهاند و به قسمت اول ماهیت آدرس (www)، قسمت دوم نام دامنه (Domain Name)، قسمت سوم پسوند موضوعی یا جی تی ال دی (Generic) و به قسمت آخر پسوند کشوری یا محلی یا سی تی ال دی (Country) میگویند. نام دامنه همان نام سایت است (مانند armanic.com) و پسوند دامنه شما بیانگر نوع سایت شما خواهد بود (مانند Org). گاهی در مورد دامنههای جهانی این ترتیب معکوس میشود، یعنی سی تی ال دی قبل از جی تی ال تی میآید، مانند ru.com که برای روسیه مورد استفاده قرار میگیرد.
انتخاب دامنه مناسب
متاًسفانه برخی از افراد بعد از راهاندازی سایت و گذشت زمان زیادی از فعالیت بر روی سایت، متوجه میشوند که نام دامنه آنها مناسب کسبوکارشان نیست و حال دیگر کار از کار گذشته و نمیتوانند نام دامنه را تغییر دهند. البته در بعضی موارد یک راه برگشت وجود دارد، اما به چه قیمتی؟ در برخی موارد فعالیتهای زیادی روی سایت انجام شده که انجام آنها از اول کار دشواری میباشد، پس بهتر است در ابتدای کار در انتخاب دامنه مناسب دقت کنیم. اما با استفاده از این مطلب به راحتی میتوانید دامنه مناسب خود را انتخاب کنید.
نام مناسب برای یک دامنه کدام است؟
انتخاب دامنه مناسب، اصول و قواعدی دارد که باید آنها را رعایت کرد تا به نتیجه مطلوب برسیم. اما نگران نباشید، قواعد خیلی دشوار نیستند و به راحتی میتوان آنها را رعایت کرد. در واقع با کمی وقت گذاشتن و مطالعه قواعد، میتوانید به خوبی آنها را درک کرده و به سراغ انتخاب دامنه مناسب بروید.
بعد از خواندن این اصول و قواعد، تنها کاری که باید انجام دهید این است که برای انتخاب دامنه مناسب خود تصمیمگیری کنید. در انتخاب دامنه مناسب، لازم است کمی خلاقیت به خرج دهید. در این قسمت به بررسی این اصول و قواعد میپردازیم. با ما همراه باشید.
بهتر است برای انتخاب دامنه مناسب، موارد زیر را رعایت کنید.
- نام دامنه کمتر از 12 حرف: هرچه دامنه کوتاهتر و روانتر باشد، زودتر به خاطر سپرده میشود. نمونهای از دامنههای کوتاه و روان، yahoo.com و google.com میباشند.
- نام منطقه: اگر کسبوکار شما مربوط به یک منطقه مکانی یا شهر خاصی است، استفاده از نام آن مکان، در اسم دامنه جهت پیدا کردن و به خاطر سپردن سایت شما، برای کاربران سودمند خواهد بود.
- محافظت و ایجاد برند: جهت محافظت از نام تجاری خود، باید پسوندهای مختلف نام دامنه و همچنین نسخههای اشتباه نام دامنه را خریداری کنید. با این کار مانع ثبت نسخههای دیگر توسط رقبا میشوید و اگر کاربران نام سایت را اشتباه درج کنند، باز هم به سایت شما هدایت خواهند شد.
- نام دامنه به راحتی به خاطر سپرده شود: بهتر است نام دامنه شما به گونهای باشد که به راحتی به خاطر سپرده شود. نمونهای از دامنههایی که همیشه در خاطر مخاطبین میماند، دامنههای google.com ،apple.com و aparat.com میباشند.
- از اعداد و کاراکترهای بیمفهوم در انتخاب دامنه مناسب استفاده نکنید: استفاده از اعداد و کاراکترهای اضافه در نام دامنه کار درستی نیست و باعث به اشتباه افتادن مخاطبین میشود. نمونههایی از نام دامنههایی که با کاراکتر اضافی نوشته میشوند، server4you.com و iran-learn.com هستند که به خاطر سپردن نام دامنه را مشکلتر میکنند.
- از کلمات کلیدی در انتخاب دامنه مناسب استفاده کنید: بهتر است کلمات کلیدی مرتبط با وبسایت خود را مورد استفاده قرار دهید. این کار باعث میشود تا خیلی سریعتر در موتورهای جستجو، جایگاه خود را پیدا کنید و از رقبای خود جلو بزنید. به عنوان مثال، دامنههایی مانند downloadmusic.com و musicirani.com میتوانند خیلی زودتر از رقبایی که در زمینه موسیقی فعالیت دارند، جایگاه خود را در گوگل پیدا کنند.
- از پسوندهای رایج در ثبت نام دامنه استفاده کنید: شاید این موضوع برای شما نیز جالب باشد که حدود 70 درصد از کاربران اینترنت، سایتها را با پسوند .COM و IR. در مرورگر خود وارد میکنند. پس برای بهتر شناخته شدن سایت خود، بهتر است از همان ابتدا نام دامنه خود را با پسوندهای رایج مانند .COM و IR. ثبت کنید.
- در انتخاب دامنه مناسب، آدرس شما باید منحصربهفرد باشد: سعی کنید در انتخاب دامنه مناسب از نام منحصربهفردی استفاده کنید و اصلاً به فکر کپیبرداری از دیگر سایتها نباشید. اکثر افراد از برندها و دامنههای معتبر و معروف در اینترنت برای دامنه خود استفاده میکنند. باید این مسئله را بپذیرید که نام دامنه شما، متعلق به شما است و اعتبار دیگر سایتها متعلق به خود آن سایتها میباشد. پس بهتر است از نام تجاری دیگران برای ثبت دامنه خود استفاده نکنید. اگرچه از نظر قانونی کپیبرداری از نام تجاری دیگران جرم به حساب نمیآید، اما به اعتبار شما در آینده لطمه خواهد زد.
- بهتر است نام دامنه مرتبط با زمینه فعالیت سایت باشد: به عنوان مثال، اگر شما در زمینه موبایل فعالیت میکنید، از نامهایی که به موبایل مرتبط میشوند، استفاده کنید. به عنوان مثال دامنههای ketabnak.com ،mobile.ir مربوط به شرکتهایی میباشند که در زمینه موبایل و کتاب فعالیت میکنند. استفاده از نام مرتبط با فعالیت باعث میشود تا رباتهای جستجوی گوگل و افرادی که دامنه را میبینند، راحتتر بتوانند زمینه فعالیت شما را تشخیص دهند. البته استفاده از این نوع دامنهها باعث جلب اعتماد مشتری و همچنین موتورهای جستجو میشود. انتخاب دامنه مناسب برای سایت، نقش مهمی در موفقیت شما دارد.
- برای سایت خود دامنه .ir را از همان ابتدا به ثبت برسانید: موارد زیادی پیش آمده که افراد دامنه .Com را دارند و سالهای طولانی از این دامنه به صورت بینالمللی استفاده میکنند، اما بعد از چند سال به این نتیجه میرسند که دامنه .IR سایت خود را نیز به ثبت برسانند. اما متاًسفانه با این مشکل روبهرو میشوند که این دامنه با پسوند .IR قبلاً ثبت شده است. حال این برندها مجبور هستند با قیمت هنگفتی، دامنه مورد نظر خود را خریداری کنند.
- هرگز عجله نکنید: در انتخاب دامنه مناسب، عجول نباشید و قبل از ثبت نام دامنه، وقت زیادی را به بررسی نام دامنه اختصاص دهید تا موفق به انتخاب دامنه مناسب شوید. اگر در انتخاب دامنه مناسب عجله کنید، شاید چند سال بعد از انتخاب این دامنه، پشیمان شوید.
برخی از پسوندهای رایج
-
IR.: برای کشورها و برخی سایتهای خاص پسوندهایی در نظر گرفته شده است، پسوند IR. مربوط به کشور ایران میباشد.
-
Info.: مخفف information است که برای استفاده در سایتهای اطلاعرسانی مناسب میباشد.
-
Net.: مخفف network و مناسب برای شرکتهای اینترنتی و سایتهای زیرساخت اینترنتی و شبکه میباشد.
-
ORG.: مخفف organization است که برای استفاده در سازمانهای غیر تجاری و سازمانهای غیرانتفاعی مناسب میباشد.
-
BIZ.: مخفف business برای استفاده در سایتهای شغلی و تجارتی، به ویژه خدمات مربوط به تجارت الکترونیکی مناسب میباشد.
-
ME.: برای استفاده در وبلاگها، رزومه یا سایتهای شخصی مناسب است.
بیشتر بخوانید: آموزش گام به گام استفاده از گوگل وبمستر تولز
چه ابزارهایی برای انتخاب دامنه مناسب به ما کمک میکنند؟
انتخاب دامنه مناسب برای هر کسبوکاری، امروزه به یک چالش بزرگ تبدیل شده است. دامنه به نوعی هویت و فعالیت شما در اینترنت میباشد. بنابراین انتخاب دامنه مناسب و عاقلانه، بسیار مهم است. انتخاب دامنه مناسب که ماهیت کار شما را نشان میدهد، کار سختی میباشد اما امروزه نرمافزارهای آنلاینی وجود دارند که در انتخاب دامنه مناسب به شما کمک میکنند. با استفاده از این ابزارها شما قادر خواهید بود بهترین دامنه را برای کسبوکار خود انتخاب کنید.
1. Domainr
ابزار Domainr به شما این امکان را میدهد تا نام دامنه مورد نظر خود را وارد کنید و از باز بودن و نبودن آن مطلع شوید. همچنین پسوندها و نامهایی که مرتبط و نزدیک به این نام دامنه میباشند را نیز به شما نمایش میدهد. دامینر سایت تخصصی و انتخاب هوشمند در انتخاب دامنه مناسب است. کلمه تخصصی را به این دلیل عنوان میکنیم که این سایت فقط برای جستجوی نام دامنه به لحاظ آزاد بودن طراحی شده است و هوشمند بودن آن به دلیل استفاده و نمایش روشهای هکینگ دامنه میباشد.
هکینگ دامنه چیست؟
هکینگ دامنه روش خلاقانهای است که بسیاری از سایتها برای انتخاب دامنه مناسب خود، آن را به کار میگیرند، یعنی بخشی از نام دامنه و خصوصاً دو یا سه حرف آخر آن را به آدرس دامنه یعنی پسوند اضافه میکنند.
بگذارید با یک مثال برایتان توضیح دهیم: فرض کنید شما مایل به ثبت نام دامنه domain هستید، طبیعی است که این نام قبلاً ثبت شده، حال با تکنیک دامین هکینگ میتوان این دامنه را با ترکیب پسوند به این صورت ثبت کرد doma.in، این سایت به شما کمک میکند که علاوه بر پسوندهای آزاد دامنههای مورد جستجو، معادل ترکیبی آن یا همان هکینگشده را به راحتی پیدا کنید.
زمانی که دامنهای را در این سرویس جستجو میکنید، در کنار نام دامنه یک دایره یا علامت سبز رنگ توخالی یا توپر دیده میشود. علامت یا دایره سبزرنگ توپر به معنای آزاد بودن دامنه و علامت سبزرنگ توخالی، به معنای معلق بودن دامنه است. اگر هیچ علامتی مشاهده نشود، بدین معنی میباشد که دامنه از قبل ثبت شده یا سایت امکان بررسی آن را ندارد.
از دیگر مزیتهای این سرویس، مشاهده سوابق ثبت هر دامنه یا همان whois دامنه است. دامینر امکان ثبت دامنههای آزاد مورد درخواست را نیز دارا میباشد، اما کاربران الزاماً مجبور به ثبت دامنههای درخواستی در این سایت نیستند و شما میتوانید پس از جستجو، سایت خود را از طریق هر کارگزار دیگری ثبت کنید. آدرس سایت دامینر https://domai.nr میباشد.
2. Lean Domain Search
اگر نام دامنهای که انتخاب کردهاید، قبلاً توسط افراد دیگری انتخاب شده باشد، با وارد کردن نام دامنه در این ابزار میتوانید پیشنهادات جدید و مرتبط به این موضوع را ببینید. این سایت با اضافه کردن پسوند و پیشوند به نام دامنه شما، موارد جدیدی را در اختیار شما قرار میدهد.
3. BustAName
این ابزار به شما کمک میکند تا با استفاده از کلمات مرتبط با هم، نام دامنه مناسبی بسازید. در این ابزار شما کلمات کلیدی که میخواهید در دامنه شما وجود داشته باشد را وارد میکنید و این ابزار پیشنهادات جدیدی به شما معرفی میکند.
4. Impossibility
این ابزار یک ابزار ساخت دامنه با استفاده از ترکیب کلمات کلیدی با پسوند و پیشوند است.
5. NameBoy
این سایت یک سایت ساخت دامنه با استفاده از کلمه پیشنهادی شما است.
6. Domain Typer
این ابزار یک سایت سریع برای انتخاب دامنه مناسب است که به شما نشان میدهد آیا نام دامنه مورد نظر شما قابل خرید است یا خیر؟
7. Name Mesh
این ابزار یک ابزار حرفهای برای انتخاب دامنه مناسب است، در صورتی که نام دامنه مورد نظر شما قبلاً ثبت شده باشد، پیشنهادهای جدید و بهتری برای انتخاب دامنه مناسب به شما معرفی میکند.
8. Wordoid
کلمات ساختهشده که تعداد حروف آنها کمتر از 10 حرف است را به شما معرفی میکند. این کلمات جدید برای ساخت و انتخاب دامنه به منظور برندسازی مناسب هستند.
9. DomainsBot
این سایت، یکی از سایتهای باتجربه در زمینه انتخاب دامنه مناسب است. این سایت، ایدههای شما را دریافت و به نام دامنه تبدیل میکند و در پایان، دامنههای قابل خریداری را به شما نمایش میدهد.
10. Panabee
استفاده از این سایت یک مسیر راحت برای انتخاب دامنه مناسب، نام برنامه، نام برند و شرکت میباشد. در صورتی که نام شما از قبل توسط افراد دیگر ثبت شده باشد، این ابزار نامهای جدیدی به شما پیشنهاد میکند.
بیشتر بخوانید: هرآنچه که باید از درگاههای پرداخت امن و درگاههای واسط پرداخت بدانید
چگونه نام دامنه مناسب انتخاب کنیم؟
نام دامنه شما میتواند همان نام مؤسسه، محصول، برند یا فعالیت شما در فضای اینترنت باشد. این نام معرف شما در دنیای مجازی است. بسیاری از نام دامنههای تک کلمهای قبلاً خریداری شدهاند و همین موضوع انتخاب دامنه مناسب موردنظر شما را سختتر میکند. هنگامی که قصد انتخاب دامنه مناسب را دارید، میتوانید از خط فاصله (hyphen) در نام دامنه استفاده کنید. این کار به شما اجازه خواهد داد نامهای چند کلمهای را از هم جدا کرده و باعث راحت خوانده شدن آن شوید.
برای مثال، کاربران نام دامنه domainnamecenter.com را اشتباه تایپ خواهند کرد، اما نام دامنه domain-name-center.com بهراحتی قابل تایپ کردن است. چسباندن حروف به یکدیگر، خواندن آن را سخت میکند و احتمال غلط تایپ کردن آنها را بالا میبرد. اما بهتر است تا جایی که امکان دارد، از خط فاصله استفاده نکنید. خط فاصله، نام دامنه شما را طولانیتر خواهد کرد.
در انتخاب دامنه مناسب، هرچه نام دامنه شما طولانیتر باشد، احتمال اینکه کاربر سایت، نام آن را به طور کامل فراموش کند، بیشتر خواهد بود. همچنین، اگر سایت شما به کسی معرفی شود، ممکن است فراموش کنند که کلمات سایت با خط فاصله از هم جدا میشوند (همچنین گفتن آدرس وبسایتی که خط فاصله در آن باشد، هم برای گوینده و هم برای نویسنده آن سختتر خواهد بود.) اگر قصد استفاده از خط فاصله را برای وبسایت خود دارید، تعداد آنها را به 3 عدد محدود کنید.
انتخاب دامنه مناسب از نظر سئو
نام دامنه بر وضعیت سئو وبسایت تاًثیر می گذارد. اما چگونه؟
به این کار بهینهسازی سایت گفته میشود که برای بهینهسازی، شما باید نکاتی را رعایت کنید که به شرح چند مورد از آنها میپردازیم.
بسیاری از کارشناسان سئو تازهکار، انتخاب دامنه تطبیق دقیق (Exact Match Domain) را راهحلی آسان برای دست یافتن به رتبههای گوگل میدانند.
دامنه تطبیق دقیق چیست؟
یک دامنه تطبیق دقیق، نام دامنهای است که کلمه کلیدی اصلی وبسایت، در آن وجود دارد. این نوع دامنه در بین متخصصان سئو با نام دامنه کلمه کلیدی (یا Keyword Domain) نیز شناخته میشود. به عنوان مثال، فرض کنید میخواهید وبسایتتان برای کلمه کلیدی هتلهای ارزان یا Cheap Hotels در نتایج جستجوی گوگل رتبه بالایی به دست بیاورد. در این شرایط، اگر بخواهید دامنه تطبیق دقیق برای وبسایت خود انتخاب کنید، دامنه انتخابیتان cheaphotels.com خواهد بود.
مطمئناً در حال حاضر تصور میکنید هرچه تعداد کلمات کلیدی در دامنهتان بیشتر باشد عملیات سئو وبسایتتان راحتتر انجام میشود، درست است؟ خیر، موتور جستجوی امروزی به این راحتی گول نمیخورند. در روزگاران قدیم (اگر بخواهم دقیقتر بگویم در سال 2012)، گوگل متوجه شد بسیاری از وبسایتها با انتخاب دامنه Exact Match قصد ارتقا و بهبود وضعیت سئوی خود را دارند. در آن زمان اگر قصد داشتید برای کلمه کلیدی گوشیهای نوکیا ارزان، در نتایج جستجوی گوگل رتبه خوبی بهدست آورید، هیچ مشکلی وجود نداشت. تنها کافی بود دامنه cheapnokiaphones.com را تهیه کنید و تمام. پس از آن، وبسایت شما در صفحه نخست نتایج گوگل ظاهر میشد. حتی برای این کار به بک لینک، محتوای باکیفیت یا سئوی داخلی احتیاج نداشتید، اما زمانی که گوگل متوجه این موضوع شد با یک بهروزرسانی بزرگ، همه وبسایتها را غافلگیر کرد. این بهروزرسانی، آپدیت Exact Match Domain نام داشت.
در سپتامبر سال 2012، مت کاتس سرپرست واحد وب اسپم گوگل، در حساب توئیتر خود اعلام کرد با تغییر الگوریتمهای گوگل، میزان تاًثیر دامنههای تطبیق دقیق کمکیفیت در نتایج جستجو به حداقل میرسد. بهروزرسانی EMD رتبه بسیاری از وبسایتهایی که دامنه تطبیق داشتند را از بین برد. همچنین، دامنههایی که رتبهای متوسط داشتند به قعر نتایج جستجو سقوط کردند.
همانطور که دیدیم انتخاب دامنه تطبیق دقیق برای وبسایت، ایده چندان جالبی به نظر نمیرسد. بدین ترتیب، انتخاب دامنه Exact Match از آن دست کارهایی است که در حین انتخاب دامنه نباید انجام دهیم.
بیشتر بخوانید: گوگل آنالیتیکس و هرآنچه که باید از آن بدانید
علائم نام تجاری چیست؟
هرگونه اشاره به نام تجاری شما یا اتفاقی که نام تجاری یا نام وبسایت شما را در سطح وب نمایان کند را علائم نام تجاری میگویند. این نوع علائم تاًثیر مهم و افزایشی در بهبود سئو سایت دارند. به معنای دیگر، علائم نام تجاری، گستردهتر از SEO میباشند. تاًثیر آنها بر روابط عمومی، از تاًثیر بر روی SEO بیشتر است.
برخی از جستجوگرها رویای روزی را در سر میپرورانند که در آن لینکها مهم نباشند و کلمات کلیدی بی اهمیت باشند. آنها روزی را تصور میکنند که در آن نام تجاری عامل تعیین کننده حضور در جستجوها باشد. ما هنوز به این مرحله نرسیدیم، اما علائم نام تجاری در همان جهت در حال حرکت میباشند.
برای ایجاد علائم تجاری شما تنها مشغول فعالیتهای SEO یا بازار محتوا نخواهید بود، بلکه مشغول فعالیتهای تولید نام تجاری نیز میشوید. شما کارمندان واقعی دارید که برای شرکت یا نام تجاری شما کار میکنند. شما آدرس فیزیکی دارید و حتی ممکن است یک یا دو دفتر کار داشته باشید. شما اطلاعات تماس واقعی با شماره تلفنهای قابل تاًیید دارید و افراد واقعی به تلفن پاسخ میدهند. شما کسبوکارتان را ثبت کرده و با مقامات مناسب سازماندهی کردهاید. شما افرادی را دارید که نام تجاری شما را جستجو میکنند. شما افرادی را دارید که در مورد نام تجاری شما صحبت میکنند. حتی نامهای بزرگ در گوگل اذعان میکنند که علائم نام تجاری راهی برای ایجاد تفاوت بین وبسایتهای بی کیفیت و نامهای تجاری باکیفیت است.
این مسائل چطور به SEO و نام دامنه شما ارتباط پیدا می کند؟
کاملا به آن مرتبط است. در انتخاب دامنه مناسب،نام دامنه شما باید نام تجاری شما باشد زیرا تاثیرگذارترین عامل در رتبه بالای وبسایت شما خواهد بود.
سابقه کاری دامنه برای سئو
سابقه دامنه برای دامنههای دست دوم مطرح میشود. این موضوع اهمیت بسیار بالایی دارد. فرض کنید دامنهای را خریداری کردهاید که قبلاً در حوزه بهداشت فعالیت داشته، اما شما الان قصد راهاندازی سایتی با مضمون ورزشی را دارید. مسلماً این دامنه قبلاً با زمینه بهداشت به گوگل معرفی شده و صفحات آن تحت این حوزه کاری در دایرکتوریهای گوگل ذخیره شدهاند. اگر بخواهید به یکباره سایتی با زمینه کاری متفاوتی را روی آن دامنه بالا بیاورید، مسلماً از دید گوگل نخواهید توانست مثل یک دامنه جدید و تازه نفس وارد صحنه رقابت در سئو شوید.
عمر دامنه برای سئو
هرچه دامنه خود را طولانیتر خریداری کنید، بهتر است. سایتی با دامنه چند ساله، قطعاً اهداف بلند مدتی برای ادامه کار دارد. این موضوع روی دیدگاه گوگل تاًثیر بسیار مثبتی میگذارد. بنابراین سعی کنید دامنههای خود را برای سالهای بیشتری تمدید کنید.
اعتبار دامنه برای سئو
اگر قصد خرید دامنهای با اعتبار بالا دارید، تعلل نکنید. اعتبار دامنه نقش مهمی در موفقیت سئو سایت دارد. اسپم نبودن و بالا بودن قدرت دامنه (Authority) در این راستا اهمیت زیادی دارد. اما باز هم در کنار آن عوامل مهمتری از جمله سابقه کاری دامنه باید مورد توجه قرار بگیرد. بنابراین، شرط توجه و بها دادن به اعتبار بالای یک دامنه، در صورت تاًیید عوامل دیگر است.
بیشتر بخوانید: مفهوم کلیدی عبارتی جایگزین در بهینه سازی سایت
دامنههای تحت دامنه
• Co.ir: متقاضیان باید دارای شرکت ثبتشده باشند.
• Ac.ir: رأی سازمانهای آکادمیک که دارای مجوز از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، شورای نظارت بر حوزههای علمیه، یا شورای عالی انقلاب فرهنگی هستند.
• sch.ir: برای مدارس، مؤسسات و سایر سازمانهای آکادمیک تحت مجوز وزارت آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران.
• net.ir: برای واحدها یا مؤسساتی که مقررات رسمی آنها دلالت بر ارائه خدمات شبکه دارد یا در غیر این صورت، قانوناً مجاز به ارائه خدمات شبکه میباشند.
• gov.ir: برای بخشهای اداری و سازمانهای زیرمجموعه قوای مجریه، مقننه و قضاییه جمهوری اسلامی ایران.
• org.ir: برای سازمانهای غیرانتفاعی رسمی و سازمانهای بینالمللی که دولت ایران عضو یکی از مؤسسات آنها است.
• co.ir: رأی همه سازمانها و شرکتهای غیردولتی دیگر.
• id.ir: برای اشخاص حقیقی که شهروند یا مقیم قانونی جمهوری اسلامی ایران هستند.
دعاوی نام دامنه
اختلافات بر سر نام دامنه در اینترنت
از آنجایی که بیشتر شرکتها و کمپانیها اطلاعات و محصولاتشان را با ایجاد وبسایت در بستر اینترنت قرار میدهند، درگیری بر سر نام دامنههای اینترنتی طی چند سال اخیر متداولتر شده است. قبل از ورود به مسائل حقوقی مرتبط با موضوع نام دامنه، ضروری است که آشنایی مختصری با موضوعات فنی مرتبط با نام دامنه داشته باشید. با استفاده از نامهای دامنه، ایمیلها فرستاده و صفحات وب پیدا میشوند. به عنوان مثال، آدرس وبسایت مایکروسافت، www.microsoft.com میباشد. در حالی که ممکن است Bill Gates یک آدرس ایمیل مانند bill@microsoft.com هم داشته باشد (که هر دوی آنها از نام دامنه .microsoft.com استفاده میکنند).
بدون نام دامنه، یک کامپیوتر نمیتواند تشخیص دهد که کجا را باید برای یک صفحه وب جستوجو کند و مسیریابهای (روتر) ایمیل نیز نمیتوانند ایمیل ارسال کنند. نامهای دامنه به سلسله مراتبهایی تقسیم میشوند. بالاترین مرتبه این سلسله مراتب بعد از آخرین نقطه در یک نام دامنه قرار میگیرد. در microsoft.com بالاترین مرتبه نام دامنه com. است که com. متداولترین نام دامنه مرتبه بالا میباشد و برای نشان دادن اینکه نام دامنه متعلق به شرکتهای تجاری است، استفاده میشود.
یکی دیگر از رایجترین نامهای دامنه مرتبه بالا org. است که متعلق به سازمانهای غیرانتفاعی میباشد.
- Net. متعلق به سازمانهای مرتبط با اینترنت و شبکه است.
- Edu. متعلق به دانشگاهها و دانشکدهها است.
- Gov. متعلق به نهادهای دولتی است.
علاوه بر این، نامهای دامنه عمومی هر کشور هم یک نام دامنه مرتبه بالای ویژه دارند. به عنوان مثال ca. یک دامنه در کشور کانادا را نشان میدهد. Ie. یک دامنه ایرلندی را نشان میدهد و ir. نشان از یک دامنه در کشور ایران دارد.
دعاوی که حول نامهای دامنه به وجود می آیند، شامل نامهای دامنه مرحله دوم میشوند. نام مرحله دوم نامی است که به سمت چپ نامهای دامنه مرتبه بالا در یک آدرس اینترنتی هدایت میشوند.
به عنوان مثال در آدرس www.microsoft.com، نام دامنه مرتبه دوم Microsoft. است.
دو نام دامنه مرتبه دوم یکسان نمیتوانند در زیر یک دامنه مرتبه بالایی همزیستی داشته باشند. به عنوان مثال، اگرچه هر دو شرکت Delta Faucet و Delta Airlines باید نام دامنهای شبیه به delta.com را داشته باشند اما فقط یک شرکت Delta میتواند نام دامنه delta.com را به خود اختصاص دهد.
بسیاری از ترکیبهای نامهای دامنه مرتبه اول و دوم، یک عبارت بیهمتا میباشند و امکان تکرار این ترکیب وجود ندارد.
ثبت دامنه مرتبه دوم
در انتخاب دامنه مناسب، به منظور ثبت یک نام دامنه مرتبه دوم در زیر یک دامنه سطح بالا، یک درخواست باید به سازمانی که جایگاه معین کردن نام برای دامنه سطح بالا را دارد، ارسال شود. این سازمان در ایران، ایرنیک نام دارد و آدرس آن www.nic.ir است که تحت نظر پژوهشگاه دانشهای بنیادی فعالیت میکند. مدیریت و سیاستگذاری نامهای دامنه در سراسر جهان متعلق به مؤسسه غیرانتفاعی تحت عنوان icann میباشد که وظیفه این مؤسسه، ضمانت تخصیص آدرس پروتکل اینترنت برای یک فضا در اینترنت، واگذاری پروتکل شناسه سیستم، مدیریت نام دامنه سطح بالا و مدیریت ریشه کارگزارها (root server) است.
آدرسهای اینترنتی، دامنهها یا Domain توسط شرکتهای خاصی قابل فروش میباشند. هر دامنه شامل دو بخش نام و پسوند است. برای خرید هر پسوند دامنه باید به شرکتهای مختلفی مراجعه کنیم. برخی شرکتها با گرفتن نمایندگی از محلهای مختلف، مجموعه بزرگی از دامنهها با پسوندهای مختلف را به فروش میرسانند.
دامنهها در چند نوع کلی عمومی، کشوری و تخصصی طبقهبندی میشوند. برای خرید دامنههای قرار گرفته در هر گروه ممکن است شرایط خرید متفاوتی وجود داشته باشد.
خرید دامنه کشوری ir
برای خرید دامنه با پسوند ir، ابتدا لازم است تا در سایت nic.ir ثبت نام و یک شناسه کاربری دریافت کنید. سپس در مرحله بعد با جستجو در اینترنت، یکی از نمایندگان nic.ir که کار فروش دامنه با پسوند ir را انجام میدهد، بیابید و سفارش خود را در سایت این نماینده ثبت کنید.
نمایندگان nic.ir مبلغی را از شما دریافت میکنند و دامنه را در حساب کاربری که قبلاً در nic.ir ساختهاید، اضافه میکنند. زمانی که قصد دارید خدماتی به کاربران داخل ایران ارائه دهید، دامنههای ir بهترین گزینه به شمار میروند، زیرا قیمت خرید آنها نسبت به دامنههای بینالمللی به مراتب کمتر است.
خرید دامنههای عمومی
برخی از دامنهها مانند پسوندهای com و net و org و info توسط افراد مختلف قابل خریداری میباشند. برای خرید این گروه از دامنهها باید با جستجو در اینترنت، شرکتهایی که نمایندگی فروش آنها را دارند، پیدا کنید. با توجه به اینکه ارائهدهندگان اصلی این گروه از دامنهها به صورت بینالمللی فعالیت کرده و هزینههای مربوط را به صورت ارزی دریافت میکنند، با نوسانات قیمت ارز، قیمت این دامنهها نیز دچار نوسان خواهد شد.
خرید دامنههای بینالمللی
هنگامی که قصد داشته باشید خدمات خود را به کشورهای مختلف ارائه کنید و برای برخی کاربردهای خاص دیگر مانند استفاده از تبلیغات کلیکی گوگل، خرید دامنه بینالمللی ضروری است. خرید دامنههای تخصصی گروه سوم دامنهها، آنهایی هستند که برای کاربرهای تخصصی استفاده میشوند. به عنوان مثال، دامنههایی با پسوند tv برای شبکههای تلویزیونی قابل استفاده میباشند یا دامنه با پسوند edu برای مراکز آموزشی قابل خرید هستند.
در حال حاضر تعداد دامنههای تخصصی نسبت به گذشته رشد قابل توجهی داشته است. برخی از انواع گروههای دامنههای تخصصی هم به صورت بینالمللی و هم به صورت کشوری قابل خریداری میباشند. به عنوان مثال، دامنههایی با پسوند edu و edu.ir در دسترس هستند. برای خرید هر نوع دامنه تخصصی قوانین متفاوتی وجود دارد که قبل از خرید باید آنها را مطالعه کنید. طول حروف دامنه، از نظر فنی میتواند از یک حرف شروع شود و حروف بیشتری را در بر گیرد. ولی در گروههای مختلف پسوند، قوانین مختلفی وجود دارند که این حق انتخاب را برای خریداران محدود میکنند. به عنوان مثال حداقل تعداد حروف دامنههای ir باید بیشتر از سه حرف باشد.
امکان خرید دامنههای تک حرفی و دو حرفی برای برخی پسوندها نیز ممکن است با مذاکره و به صورت غیر عمومی امکانپذیر باشد. به عنوان مثال، دامنه تک حرفی t.co متعلق به توئیتر و دامنه تک حرفی t.me متعلق به پیامرسان تلگرام میباشد. دامنههایی با طول کمتر ممکن است برای بهبود سئو سایت مفید باشند.
دامنههای مختلف در مدت زمانهای مختلفی به فروش میرسند. برخی از انواع دامنهها تنها به صورت سالیانه و برخی دیگر در دورههای بلندمدتتر فروخته میشوند. به عنوان مثال، دامنه ir در دورههای یکساله و پنجساله به فروش میرسد. حداکثر مدتی که یک دامنه ir میتواند اعتبار داشته باشد، شش سال است و سیستم اجازه تمدید مدتی بیش از این را به شما نخواهد داد. با توجه به برخی محدودیتها که برای کاربران ایرانی وجود دارد، مالکیت دامنههای بینالمللی با تهدیدهایی روبهرو میشوند.
هنگام خرید دامنههای بینالمللی مانند com، ممکن است در قوانین سایتی که از آن خرید میکنید به شما بگویند که در صورت تحریم، شرکت مسئولیتی بابت از دست رفتن دامنه شما نخواهد داشت. همچنین در صورتی که شرکت فروشنده دامنه، به هر دلیلی از دسترس خارج شود، ممکن است دیگر نتوانید به دامنه خود دسترسی پیدا کنید. برای اطمینان بیشتر ممکن است لازم شود تا خرید دامنههای بینالمللی را توسط دوستان یا آشنایان خود که در خارج از کشور زندگی میکنند، انجام دهید و هزینههای مربوط را به صورت ارزی پرداخت کنید. همچنین در صورتی که نام کاربری و رمز پنل دامنه بینالمللی شما توسط خرابکاران و هکرها شناسایی شود، ممکن است دامنه خود را از دست بدهید و دیگر نتوانید آن را برگردانید.
دامنههای ir به دلیل اینکه در داخل کشور فروخته میشوند و امکان تاًیید هویت شما به صورت فیزیکی وجود دارد، با این خطرات روبهرو نیستند. در هنگام انتخاب نام برای دامنه خود به احتمال زیاد متوجه خواهید شد، نامی که برای دامنه انتخاب کردهاید قبلاً ثبت شده است و باید یک نام دیگر را برای سایت خود انتخاب کنید. تعداد بسیار زیادی از دامنهها با نامهای کوتاه و با معنی، قبلاً توسط افراد مختلف ثبت شدهاند. این گروه افراد بدون اینکه قصد داشته باشند روی این نام دامنه سایتی راهاندازی کنند، این دامنهها را تنها برای فروش به افراد دیگر خریداری میکنند. اگر نام مورد نظر شما برای کسبوکارتان ارزشمند باشد، میتوانید با پرداخت بهای زیادی، دامنه را از مالک قبلی خریداری کنید.
بیشتر بخوانید: بهترین شاخصهای بررسی عملکرد بازاریابی در شبکههای اجتماعی
نتیجهگیری
در انتخاب دامنه مناسب به یاد داشته باشید که هرچه نام دامنه شما سادهتر و کوتاهتر باشد، امکان به یاد آوردن آن توسط اشخاص و شرکتها بیشتر خواهد بود. ترجیحاً بهتر است در انتخاب نام دامنههای حقوقی و تجاری از اعداد و خط تیره استفاده نکنید. انتخاب دامنه مناسب باید مرتبط با نام شرکت و گویای نوع فعالیت شرکت باشد. به عنوان مثال، از ثبت نام دامنههای عمومی نظیر cars.ir اجتناب کنید. بهتر است نام دامنه شما، مخفف نام شرکت و در عین حال معنادار و قابل تلفظ باشد. انتخاب دامنه مناسب ضمن اینکه باعث میشود، کاربران تا مدتها آن را در خاطر داشته باشند، استفاده از معادلهای انگلیسی نوع فعالیت شرکت نیز باعث بالا رفتن رتبه سایت شما در موتورهای جستجو خواهد شد. به عنوان مثال، استفاده از tajanhost.com به جای tajanmizbaniweb.com میتواند گزینه بهتری باشد. در انتخاب دامنه مناسب باید به این نکته دقت کنید که پسوندهای مختلف را بخرید تا از برندتان محافظت کنید. استفاده از چند پسوند علاوه بر اینکه کسبوکار شما را مطمئنتر و قابل اعتمادتر به کاربران معرفی میکند، از سوءاستفاده سایرین نیز جلوگیری خواهد کرد. بسیاری از رقبا ممکن است در صدد ربودن محبوبیت شرکت شما برآمده و لذا از پسوندهای دیگر دامنه شما استفاده کنند. به عنوان مثال، شما دامنه tajanweb.com را دارید، اما دامنه tajanweb.ir به نام شخص یا شرکت دیگری اما با حوزه فعالیت مشابه شرکت شما باشد. در صورتی که بودجه مالی مناسبی دارید، بهتر است نسبت به ثبت دامنههای مشابه نیز اقدام کنید. این کار باعث میشود در صورت تایپ اشتباه دامنه باز هم سایت شما به کاربران نمایش داده شود.
همانطور که در این مطلب عنوان کردیم و خود شما نیز مشاهده کردید، انتخاب نام دامنه مناسب اصلیترین کار در راهاندازی یک وبسایت است. شما باید پیش از انتخاب نام دامنه خود، اطلاعات دقیق و کاملی در این باره داشته باشید. بدین ترتیب، ضرری ندارد که زمانی را به مشاوره با متخصصان این حوزه اختصاص دهید.
مشاهده نسخه pdf مقاله:انتخاب نام دامنه مناسب برای سایت، اولین قدم پیروزی در دنیای وب!